Falsk gjenkjennelighet

Et av mine favorittsteder på nettet er norsk rettsmuseums utstilling, maktens bilder. Ustillinga ble lansert i 2007, og i høstes var den på turné til Oslo rådhus. Utstillinga handler om fangefotografiets historie, om hvordan rettsvesenet etter 1863 begynte å fotografere fanger slik at de skulle kunne gjenkjennes til senere. Effekten av utstillinga er nettopp gjenkjennelighet, men en helt annen gjenkjennelighet enn den som var formålet da fotografiene ble tatt. Nå er den opprinnelige målgruppa for bildene bytta ut med museumsgjengere. Kommentarer om utstillinga, er at portrettene er med på å bringe historien nærmere, – for også i gamle dager var mennesker mennesker, og mennesker kjenner vi oss igjen i.

Johanne Bergkvist beskrev i sin masteroppgave hvordan det å komme på tukthuset på 1790-tallet kunne besegle noens skjebne. I oppgava si har hun på bakgrunn av rettsmateriale konstruert livsløpshistorier, og viser dermed hvordan tukthuset ødela de innsattes arbeidsmuligheter, og hvordan nettopp rettsvesenet var et av elementene som forårsaket en nedadgående spiral for dem det gjaldt. Bildene i rettsmuseets utstilling er 60 til 100 år nyere enn Johannes fortellinger, men det gjør likevel et sterkt inntrykk å se ansiktsuttrykket til mennesker idet de var på vei inn i straffevesenet. 

Men er fangefotografier automatisk en kilde til gjenkjennelse? Flickrbrukeren Buddy Stone har på sin «mug shots»-konto publisert en rekke moderne amerikanske mugshots, komplett med hva folka på bildene ble sikta for. Her er alt fra offentlig fyll og urinering til prostitusjon og ekteskapelig vold representert. Effekten av albumet er i praksis at et utall flickrbrukere koser seg med å rakke ned på menneskene på bildene. «er hun prostituert? Her må det være noe feil» uttalte en bruker om en uskjønn dame. «Han bør siktes for ulovlig parring på kryss av artsgrensene» ble det sagt om en annen. Her er det ingen lovord om gjenkjennelse. Ingen som sier at de viser det menneskelige på tvers av grensene for land og klasse.

Gamle fotografier kan gjøre at fortidens mennesker framstår som forlokkende like oss selv, slik at den historiske avgrunnen for en liten stund virker usynlig. Men at vi glemmer forskjellen mellom oss og menneskene på bildene, betyr ikke at forskjellene ikke er der. Alle mennesker har koder for hvordan de kler seg, hvordan de har håret, mimikk og hvordan de snakker. Når vi møter mennesker i vår egen tid, kjenner vi igjen disse kjennetegna. Vi har lært fra vi var små hva som er pent og danna, hva som er snobbete og pretansiøst og ikke minst hva som skal til for å høre til den gruppa vi selv tilhører.

Inntrykket jeg får av de amerikanske mugshotsa, er at Buddy Stone har valgt bilder hvor disse kjennetegna er ekstra tydelige, og hvor personene på bildene har kjennetegn som gjør dem så ulik ham selv som mulig. Sannsynligvis er det også slike kjennetegn kommentatorene morer seg over når de kommenterer fangenes frisyre, klær og ansiktsuttrykk. Personer på historiske bilder har like mange slike kjennetegn som på moderne bilder, men siden vi ikke har lært dem fra barnsben av, ser vi dem ikke. Avstanden mellom oss og folke på bildene virker kortere, og vi oppnår nettopp denne tilsynelatende nærheten som anmelderne av «maktens bilder» roste utstillinga for å ha oppnådd.

Gjenkjennelig eller ikke. Begge albumene er både fascinerende og provoserende å bla gjennom.

Illustrasjonsbildene er av en voldelig tyv fra hvert av albumene, lett beskåret av meg for å gi begge bildene samme format.

11 responses to “Falsk gjenkjennelighet

  1. Takk for fint blogg-innlegg og interessante sider!

  2. Takk selv, for fin kommentar!

  3. Takk fra meg og, dette var innmari interessant!

  4. Jeg ble sittende å se på hele nettutstillingen, samt mange av de amerikanske «mugshotsene». Det er noe fascinerende med det. Føler meg som en kikker… Men de kommentarene under var bare ekle. At folk kan gosse seg sånn over andres ulykke synes jeg er stygt.

  5. Tilbaketråkk: Anbefalinger « Under stjernene

  6. Her lærte jeg en hel del på en lørdagskveld. Takk.

  7. Godt skrevet, spennende lesning!

  8. Veldig interessant og tankevekkende 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s