Disse dumme samene

På Røros er de lei av at samene har urbefolkningsrettigheter. De er så lei av det at de prøver å få fratatt dem rettighetene. De vil frata dem rettighetene ved å genteste dem. Offisielt vil de genteste dem fordi de «er for intelligente til å være samer». Skogeierlaget påsto at de ikke kunne være urfolk fordi «Dette er mennesker med meget høy intelligens (en iq går langt over andre familier i bygda) en stor del av dem har universitetsutdannelse bak seg»

Den 78 år gamle samen Anders Fjellheim sa til NRK at «Man skulle nesten tro at dette er skrevet for 300 år siden, da samene ble sett på som mindreverdige.» Fjellheim har rett. Argumentasjonen som samer og intelligens er alt annet enn ny. Derfor tok jeg ham på ordet, og fant fram noen 250 år gamle, ganske provoserende uttalelser om samer.

I 1743 beskrev for eksempel major Peter Schnitler samene som ”tilbøyelige til drikk”. Og ”smaa, magre, naar de trede til nogen alder, suurøiede folk, fra en nordmand saa kiendelige, som en jøde fra en christen.” Han forklarte videre at samer som drev jordbruk levde som andre nordmenn, men la til at de ikke var så flittige som nordmenn i samme arbeid. Ifølge Schnitler lå trangen til å leve på vidda i blodet. Samiske barn som hadde vokst opp hos norske foreldre, ville alltid vende tilbake til vidda så snart de nådde en viss alder.

Bildet over er av den svenske fotografen Axel Lindahl. Originalen finnes på galleriNOR
Sitatet om samene er fra «Norge i 1743», bind 5.
Skogeierelaget ble forøvrig anmeldt til politiet for brudd på rasismelovgivinga.

Reklamer

10 responses to “Disse dumme samene

 1. Kødderu? Det ække mulig!!!

 2. Jeg kødder da aldri.

 3. Det er oppsiktsvekkende at såkalt troverdige organiserte miljøer i Norge idag forfekter holdninger som stammer fra Nazi Tysklands raseforskermiljøer. I Norge har etnologer o.a aldri helt tatt et solid oppgjør med svada forskningen og de teorier som ble frembragt i denne epoken. Hodeskallene etter de som ble halshogd etter Kautokeino opprøret og som ganske nylig ble returnert til Somby slekten etter lang kamp, viser med all tydlighet at overtramp fortsetter inn i vår opplyste tid.
  Men det var vel igrunnen slik den jevne tysker på 20, 30 og 40 tallet oppfattet sin samtid og sin nasjon; som en intelligent og opplyst kulturnasjon. Bærere av mer levedyktige gener og retten til å definere alle andre som undermennesker. Andre såkalte undermenneskers intelligens ble forklart som innslag av arisk innblanding. Jeg slutter aldri å undres over de holdninger jeg selv av og til møter hos mine medmennesker. Tror ikke det nytter om vi aldri så mye pøser ut kunnskap og informasjon. Det handler i første rekke om sjelslig utvikling, en endring på bunnen,- om etikk og moral. Vet ikke hvem som har sviktet her. Kanskje kan kirken rette opp litt av den skaden de har påført samene gjennom sin holdning og handling opp gjennom historien og som de ikke før inntil ganske nylig har vært interessert i å erkjenne.

 4. Ja, Jim. Man kan jo bli litt oppgitt.

  Om det nytter, eller ikke nytter å pøse ut informasjon, er det da i alle fall verdt et forsøk! Og skogeierlaget fikk nå heldigvis reaksjoner mot seg.

  Hilsen Marthe

 5. Jeg hørte denne lederen for skogeierlaget på radio i går, og det var altså den aller mest pinlige seansen jeg har hørt på mange år. Han har helt klart ikke forstått et kvidder av hvorfor folk reagerer på uttalelsene, men de skal nå omformulere seg «siden det ble så mye styr».

 6. http://www.fvn.no/nyheter/innenriks/article654092.ece
  Her en link til artikkelen, utrolig at noen kan si noe sånt, da har man ikke mange argumenter igjen.

 7. Hanne og kubonden: Nei, noen uttalelser er ganske enkelt for dumme til å være «a slip of the tongue».

  Takk for lenka!

 8. Det er jo fristende å forfekte antakelser om IQ-en til medlemmene i skogeierlaget, men så dypt synker man jo ikke…

 9. Detet er helt sjokkerende og grusomt og bør forbys og staten bør gripe inn og det bør stoppes og samekvota på stortinget bør være 50 prosent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s