Indianerben – og å skape en historisk sannhet

Sommeren 2007 ble det gjort et morsomt funn på Østfoldmuseet. Arkeologen Mona Beate Buckholm skulle flytte en rosebusk som sto inntil ruinene av st. Nicolaskirken på museets område. Under rosebusken fant hun til sin store overraskelse tre menneske-skjeletter. Funnet var morsomt fordi skjelettene så ut til å være begravd på en kirkegård som kan ha tilhørt en kirke museumsfolka ikke visste om fra før. I tillegg hadde et av skjelettene en merkelig variasjon med delt nakkeben. Dette er ikke tidligere funnet i norsk skjelettmateriale, og kalles inkaben, fordi den folkegruppa hvor varianten oftest opptrer er inkaene i Peru, hvor ca 10% av befolkninga har denne genetiske varianten.

Funnet er morsomt i seg selv, javisst, men hvordan det har vandra over internett er langt morsommere enn hvordan den hypotetiske indianeren reiste over havet. Jeg har sortert en del av googletreffa på søkeordet «Mona Beate Buckholm», og dermed lagd en sammenhengende historie om nyhetens vandring. Tilgi meg om jeg dikter, men jeg nyter dette kremeksemplet på hvordan historier tidvis sprer seg som ild i tørr agurktid, og hvordan det vi satt igjen med når saken hadde mista nyhetens interesse var en vag idé om at vikingene hadde dratt til syd-Amerika og henta med seg indianere hjem.

Såvidt google kunne huske, begynte det hele med at Østfoldmuseet 11. juni skrev litt om det spennende funnet på sine egne nettsider. Fortellinga deres er nøktern, og fokuserer på funnkonteksten og hvor morsomt det var å finne noe så uvanlig som et inkaben mens de stelte med museets blomster.

For å sprite litt opp i en kjedelig sommertørke, dekket NRK historien den 25.juni, og la til den spenstige overskriften ‘»Indianerskjelett’ funnet i Østfold.» Som kjent er det fristende å bare lese overskriftene i avisene, og da The Norway post hadde skummet nyheten, konkluderte de med at «an Inca Indian died and was buried in the Oestfold city of Sarpsborg 1000 years ago.» Hos the Norway post hadde forøvrig det delte nakkebenet utvikla seg fra en skjelden variant til «a genetic flaw».

Det er lett å le av norsk-amerikanere. Ferme lefsebakende damer med bunad og en uforklarlig lutefiskfetish er liksom opplest og vedtatt å være litt morsomme. Derfor er det godt å vite at også en Aftenpostenjournalist satt på desperat nyhetsjakt, leste NRKs festlige overskrift og tolket det hele like bokstavelig som amerikanerne. 25. juni slo Aftenpostens engelske nettutgave fast at «Archeologists in Sarpsborg have found one thousand year old skeletal remains that appear to be Incan.» Hos Aftenposten hadde Buckholms utsagn om at rare nakkevirvler var vanligst i Peru blitt mystisk oversatt til at «There is a bone in the neck that hasn’t grown and this is an inherited characteristic only found among Inca Indians in Peru. This is sensational».

Det blir bedre. Av en eller annen grunn blir det alltid bedre! Aller morsomst var diskusjonen på forumet abovetopsecret. Tonen er svakt antiautoritær, samtidig som det slås fast at det hadde vært mulig for Inkaene å reise til Østfold. Joda, klart det er mulig, – hvordan skulle indianerbena ellers ha havna i Sarpsborg?

I Amerika satt en sjakkspillende wiccaner-feminist og leste the Norway post mens hun tenkte på gamlelandet. Hun fikk visst aldri svar på hvorfor selv Inkaindianere lengtet til Norge.

Reklamer

6 responses to “Indianerben – og å skape en historisk sannhet

  1. Takk for fin post. Den lenker jeg til hos meg i morgen eller sånn.

  2. Åh. Sånt synes jeg er ille stas!

    M

  3. En fjær ble til 5 høns?

  4. Selsom greie det der ja.

  5. Paps: Noe sånt ja 🙂

    Sadie: Ja, ikke sant? Og velkommen til bloggen min.

  6. åh lol! takk for at du delte den her, hadde ikke fått den med meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s