Mat, protest og verdighet

Da allmuen i Nedenes len, dagens Aust-Agder fylke, organiserte seg for å bortføre et kornskip lasta med hvete, for så å dele dette ut til befolkninga, hadde ikke dette ekstremistiske undertoner. Aksjonen var fredelig og velorganisert, og var et uttrykk for at allmuebefolkninga var bevisste på sine egne rettigheter i samfunnet, og at de var opptatte av å bevare sin egen verdighet i møte med nødsperioden. Hva ville allmuen oppnå, hvordan oppnådde de dette, og hvordan ble de oppfatta av øvrigheten?

Dette er ingressen på en artikkel jeg har i siste utgave av Fortid. Hele artikkelen kan leses på .pdf, fra side ti og utover. Det er forøvrig en mengde andre artikler der som er verdt noen minutter av tida di.

Reklamer

7 responses to “Mat, protest og verdighet

  1. Oddbjørn Johannessen

    Flott!

  2. Veldig interessant.

  3. Finfint!
    (Selv om jeg må innrømme at jeg smugleste artikkelen om Malleus Maleficarum med mist like stor interesse som din artikkel…) 🙂

    • Malleus malleficarum-artikkelen var jo også svært lesverdig, så det forstår jeg godt! Det er så mange interessante artikler i det siste bladet, at redigerings prosessen har hatt endel til felles med hyggelesning.

  4. Moro! Og så har du fått så flott banner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s