Et ikke helt vellykka første biår

Biene er forlengst innvintra, alle sammen. Dette er en kjapp status på åssen det går med dem. Kort sagt – ikke veldig bra. De har surra og samla hele sommeren, men jeg tror vi fikk dem for sent på året, i alle fall tatt i betraktning av at dette var en ganske våt sommer. De rakk ikke få skattekasser i løpet av sommeren. I grunnen rakk de ikke engang bygge ut det de fikk tildelt av vokstavler. Og sørgerligst: Av de tre kubene, har dronning Gunnhild og hennes døtre hele tida vært det svakeste folket.

En læringsopplevelse har det jo vært i alle tilfeller. Vi har fått oppleve små voksmøll. Vi har fått oppleve at biene ikke klarte å holde kuba si tørr – kanskje fordi de var for få – og at diagnosebretta mugna. Vi har erfart at vi kanskje ikke burde stolt fullt så blindt på de som sa man ikke trenger mate biene sine om sommeren… fordi disse rådgiverne nok er vant til tøffere bifolk enn Gunnhild og hennes døtre.

Jeg har lest i den store kloka biboka at man ikke skal vintre inn med honning (pga fare for bukløp), at man ikke skal vintre inn lukka yngel (pga fare for mer varroa) – men biene våre hadde ikke bygd ut tavlene sine. Vi hadde ingen utbygde tavler å sette inn foruten det som sto i fra før – med litt yngel og litt honning. Så vi lot det stå til.

I grunnen kom vi fram til at vi skulle drepe dronning Gunnhild før vinteren, og heller la hennes døtre flytte inn til naboen, men siden vi ikke helt visste hvordan man kombinerer to bifolk, endte vi med å innvintre dem alle sammen. Jeg blir veldig overraska om Gunnhild og hennes døtre er levende og klare til dyst når sommeren kommer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s