Svermeceller

Vi røkta før toget 1. mai, og midt på dagen 3. mai. På søndagen var det en helt vill aktivitet der, mer enn jeg noen gang har sett før, men de var i godt humør, og ba oss ikke om å gå. Jeg har prøvd å bare skrive om hvordan det går med Gunnhildsdøtrene, men det funker ikke idagvi har flytta ting fram og tilbake mellom kubene. Derfor: Dette bildet viser hvor biene bor.

1. mai
Vi gjorde vårt første ordentlige inngrep! Vi flytte ei honningtavle over vekk fra Gunnhilddøtrene og til Gullveigs kube, Gunnhild fikk ei yngeltavle i bytte. Grunnen var at Siporas barn hadde spist opp all maten sin, og bygd massevis av cellekopper ytterst langs rammekanten, tre av dem hadde digre dronninglarver i seg. Siporas barn truer altså med å sverme, og det synes de vi skal la være med. Vi ga dem litt mer plass, og litt mer mat, og litt færre barn, og så håper vi det hjalp.


Cellekoppene så ikke sånn her ut. De var glattere i overflata, hadde litt tynnere vegger og satt litt dypere ned i voksen. Men jeg var så opptatt av å skjære celler at jeg rent glemte å ta bilde. Og dette var lov å bruke, og så nær jeg kom.

Håper også det ekstra yngelet gjør at Gunnhildsdøtrene blir litt fler. De står fortsatt på sju tavler, litt snautt, egentlig. Ser på facebook at andre har begynt å sette på skattekasser, mens vi fortsatt er bekymra for at de ikke har nok mat, selv om hele Sagene står i blomst. Kjennes ikke riktig. Gunnhild har færre droneceller enn de andre. Lurer på hvorfor?

3.mai
Tok en ganske kjapp sjekk på dem, og det var ikke kommet nye cellekopper hos Gullveig. Var en sentralt plassert cellekopp his Sipora, som ellers har oppført seg pent til nå. Stille dronningskifte? Nå? Men hun går jo rundt på yngeltavlene og ser ut til å ha det helt fint. Moste den. var ingen larve inni der.

Ting å tenke på til senere: Gullveig og Sipora har mer plass enn de andre. De har også masse fukt på diagnosebretta, og vi passer på å tørke av dem ofte så det ikke skal bli mugg. Er det på grunn av plassen? Det er neppe været, for Gunnhild har ikke dette problemet.

Ting jeg har lært siden sist
Når man bytter tavler mellom kuber for å utjevne bistyrken, skal man børste av biene. Jeg rista dem av etter beste evne, men det var noen igjen. Det gikk greit. Biene ble ikke spesielt sure over det, bare litt stressa over at vi stakk av med honninga deres.

Pollen

  • Denne uka har det kommet litt mer løvetann, og mer haveblomster
  • Dessuten har endelig kirsebærblomstene på sagene sprunget ut.

One response to “Svermeceller

  1. Tilbaketråkk: Agurker | hannawinsnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s