Svermerier

Æsj, idag har jeg egentlig ikke noe lyst til å skrive om biene mine, for den siste uka har vært ordentlig dramatisk. Den ene kuba sverma på søndagen, rett inn i noens have. Når de først skulle sverme, kunne de da virkelig ha flydd til noen som syntes en diger bisverm ga litt krydder i en ellers grå og kjedelig hverdag? Men neida, sånne hensyn tar ikke dronningene våre, – de styrer ting på sitt eget vis og ikke skal vi komme her og fortelle dem hvor de skal reise med sine egne bier.

Det kjipeste var nok likevel at jeg ikke fikk vært der og opplevd det. Ei av de andre i birøkterlaget tok seg av alt sammen, ringte svermfangere og fikk dem ned i en svermekasse, og de andre i birøkterlaget fikk dem over i en kube. Mens jeg fikk oppdateringer over telefonen.

Den observerende birøkterkompis fulgte heldigvis med på svermfangernes arbeid og sugde i seg all kunnskap slik at hun skulle kunne lære det bort til oss andre ved neste korsvei. Det er ikke så veldig langt mellom korsveiene om dagen.

Svermforhindringskurs
Onsdag etter jobb holdt Svein Heggedal et veldig bra svermforhindringskurs i regi av Bybi. Vi lærte hvordan vi skulle bruke Snelgrovebrett, og hvordan, og ikke minst hvorfor det er en bra måte ¨å dempe svermetrangen på.  

Vi ergra oss naturligvis litt over at vi ikke kjente til disse snelgrovebretta før, – de er tross alt grundig beskrevet i læreboka, så kunnskapen har jo vært tilgjengelig hele tida. Kanskje vi kunne forhindra søndagssvermenMen det tjener ingen ting til å tenke sånn, og alt i alt gjorde kurset oss veldig optimistiske.

Ei i birøkterlaget dro dagen etter på honningsentralen og handla, og torsdag klokka fem skulle vi altså få på disse bretta.

…Det skulle vi…

Ny sverm torsdag
Klokka fire, da jeg var på vei ut døra på jobb, kom det en sms fra kolonihagenaboen om at det satt en ny sverm i et tre. Heldigvis et tre i egen have denne gangen. Vi håpa innstendig (og forgjeves, skulle det vise seg) på at det var en ettersverm.

Det var en ganske dramatisk ettermiddag, og jeg skal fortelle hele historia når det har gått så lang tid at den har rukket å bli morsom. Den korte versjonen er i alle fall at biene tok seg en real flytur før de trofast fulgte sin dronning inn i svermfangerkassa. De følte kanskje ikke at fem meter var en fullgod svermeopplevelse, og ville ha mer ut av livet.

Jeg tok en video av svermen.

Etterarbeid
Fredag morgen var jeg oppe og klar til dyst klokka seks. Her skulle det røktes og settes på snelgrovebrett før en eneste nabo hadde rukket å sette seg i solveggen. Til vår skuffelse fant vi bare ei dronning. Gullveig, den mest svermetrengte av dronningene våre hadde blitt igjen hjemme, mens de andre hadde vært ute på vift. Sannsynligvis har vårt forsøk på å svekke Gullveigs folk for å forhindre sverming vært en suksess, men hatt som bieffekt at de andre folka har blitt for sterke for fort.

Dessuten har det vært en del kalde dager, og da er det vel ikke uvanlig at folka svermer når det kommer en nydelig sommerdag. Jeg har lest det i boka, så det må være sant.

Men: Vi er blitt fortalt på kurs at vi må forvente minst én, trolig to ettersvermer når hovedsvermen har flydd av gårde. Og i håp om å bevare vårt gode forhold til naboene, bestemte vi oss for å sende Gunnhild og Siporas kuber – riktignok uten Gunnhild og Sipora, siden de har sverma – på et ferieopphold i en mer landlig beliggende bigård. De tre andre tok seg av det, mens jeg dro på jobb, – jeg må gjøre det godt igjen ved å utvise ekstra flid i ukene som kommer. Det er et godt stykke til feriebigården. Der kan vi ikke røkte rett før og rett etter jobben, – men om ikke annet slipper vi (forhåpentligvis) at fire ettersvermer gjør oss upopulære i nabolaget.

Oppsummering
Nå har vi altså fem bifolk. Fem! Vi kan ikke ha fem bifolk i et tettbebygd liten have på størrelse med leiligheten min. På feriebigården står det to folk og en sverm. I haven har vi ett folk og en sverm. Svermen står for øyeblikket i svermfangerkassa i skyggen under en busk, mens den venter på å få sin egen kube i kveld.

.. og dét skal jeg fortelle om senere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s